200 Lira Rekora Doğru Gidiyor: 500 Liralık Banknotlar İçin Tarih Belli Oldu mu?

En büyük banknotların piyasa hem artması hem de ödemelerde yetersiz kalmasına yönelik değerlendirmeler devam ediyor. Eski banka yöneticisi Prof. Dr. Şenol Babuşcu canlı yayında 500 TL’lik banknotların ne zaman basılacağına dair beklentisini aktarırken, Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Ali Hakan Kara da 200 TL’nin piyasadaki yerini gösteren grafik paylaştı.

Para basmaya tek yetkili olan Merkez Bankası’ndan uzun süredir 500 TL’lik banknot basılması beklentileri sürüyor.

2021 yılı son çeyreğinde yükselişe geçen enflasyonla değer kaybeden Türk Lirası’nda en büyük banknot 200 TL’nin ilk tedavüle girdiği 2009 yılından bu yana değişimi sürüyor.

Piyasalar nakit ödemelerde 200 TL’nin yetersiz kalması tartışmaları devam ederken, banka üst düzey yöneticili yapmış olan ekonomist Prof. Dr. Şenol Babuşcu, 500 TL’lik banknot basımı için hazırlık yapıldığını iddia etti.

Babuşcu, ‘neden 500 TL’lik banknotların basılmalı?’ gerekçelerini de anlattı ve tarih verdi. 

Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, Sözcü TV’de katıldığı canlı yayında, geçmiş dönemde yalanlanmasına karşı banknot basım hazırlıklarının yapıldığı iddiasını yinelerken, seçimler nedeniyle ertelendiğini belirtti.

Eski banka yöneticisi Prof. Dr. Babuşcu, yeni banknotların basımının yerel seçimlerden sonra yapılacağını iddia ederken, “Ben hala aynı iddiadayım” diyerek 500 TL’lik banknotların “Nisan, Mayıs, Haziran aylarında” basılacağını belirtti. “Yerel seçimden sonraki 3 ay içerisinde 500’lük ve 1000’lik banknotlar çıkacak diye düşünüyorum” diyen Babuşcu, neden büyük banknot basılması gerektiğini de şu şekilde açıkladı:

Uluslararası teamüller gereği piyasada 6 banknot bulunuyor. Bizde de 6 tane banknot var: 5, 10, 20, 50, 100 ve 200 TL. 200 TL’lik banknot 1 Ocak 2009’da 14 yıl önce çıktığında 130 dolar alınabiliyordu. Bugün 7 dolar alınamıyor. 6 banknotta en yüksek meblağı olan banknot yani 200 TL’nin payı toplam emisyon hacmi içerisinde yüzde 50’yi aştıysa eğer yeni bir banknot gündeme getirilmesi gerekir. Şu an itibarıyla 200 liralık banknotların toplam banknotlar içerisindeki payı yüzde 60’a yaklaşmış vaziyette. O nedenle uluslararası teamüller gereği de çıkması lazım. Bir başka teamül daha var; en büyük iki banknotun payının toplam banknotlar içerisinde %90’ı geçtiği takdirde yeni banknot, yine büyük banknot çıkarılması lazım. Şu an itibariyle 200 liralıklarla 100 liralıkların payı yüzde 94’lerde. 

Bankacıların banknotların ödemelerde yetersiz kalmasıyla ilgili yaşadığı zorlukları da anlatan Babuşcu, ATM’lere 200 ve 100 TL dışında para konulmadığını, önceden günlük güncellenen ATM’lerdeki paranın artık 2-3 saatte bir doldurulmaya başlandığını açıkladı. Bankaların ödeme alırken de otogarlar gibi 4-5 bavulla gelen müşterileri olduğunu iletti.

Merkez Bankası eski Başekonomisti, Bilkent Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Hakan Kara da 200 TL’nin piyasada hacmini arttığına dikkat ekerken, henüz rekor seviyeye ulaşmadığını da ekledi.

2003-2004’te paradan 6 sıfır atılmadan önce piyasada 20 milyonluk banknotlar (günümüzün 20 TL’si) rekor kırmıştı.